THE MORGAN STANLEY GARDEN

DESIGNER Chris Beardshaw SPONSOR Morgan Stanley Investments CONTRACTOR Chris Beardshaw

chrisbea3.jpg

“I’M DELIGHTED TO BE working with Morgan Stanley again on such an exciting design concept. Gardens and music connect with everyone at some point in their lives and that’s really what we’re trying to celebrate here.  We’re working with the talented musicians from National Youth Orchestra to try to illustrate how the music and garden might find some sort of parallel to create garden and music as one. I don’t believe there has ever been a garden at Chelsea that has been inspired by music. We’re trying to use the music to perhaps paint an audible picture, which describes the beauty of the garden and what the garden represents.
“Focusing this year on education, we’re working together with NYO to explore how the emotional responses created by the garden can be expressed in music, to provide an engaging multi-sensory experience.
“The garden features three distinct areas, celebrating the opposing environments that can be experienced in British gardens. Unusually for Chelsea, the public will be able to view the garden from three sides.  Each perspective will provide a contrasting planting style that can be viewed either in isolation or as a cohesive whole.
“The first of the planting areas is a verdant naturalistic woodland, featuring a collection of specimen native Acer campestre and soft unclipped Taxus baccata and Buxus sempervirens which provoke a sense of enclosure and create pockets of light and shade. The trees are underplanted with an array of woodland perennial species, providing a lush blend of foliage textures.
“The second garden space, at the front, provides a complete contrast, with a bright, open, and temperate sun-soaked terrace. The area is richly planted with abundant jewel-coloured perennials and filled with scent. Some of the woodland trees and shrub species are repeated here, but in more formal guises, including clipped Taxus baccata specimens and a statuesque Pinus sylvestris tree.
“A sinuous and informal limestone path winds through the whole garden, passing through the third central space, which features a dramatic oak and limestone performance pavilion inspired by nature’s fractal geometry.
“After Chelsea, the garden is being donated in its entirety to Groundwork, a community charity that will redesign and repurpose the garden, through several different educational community schemes in East London. Groundwork offers young people training, apprenticeships, job opportunities and experiences that will last a lifetime.”